Wednesday, April 7, 2010

Laksa Asam Utara


Ada berbagai -bagai resepi laksa mengikut setiap daerah di Malaysia ini mahupun Sabah dan Sarawak.Antara laksa-laksa yang selalu kita dapati di warung,pasar malam atau di restoran adalah seperti Laksa Utara yang terkenal dikalangan penduduk diKedah,Perak dan Pulau Pinang yang lebih dikenali sebagai Laksa Asam.,Laksa Johor yang menggunakan spagheti,Laksam dari daerah Kelantan,Laksa Sarawak dan tidak ketinggalan dari negara jiran kita Singapura.Pada hari ini saya akan memperkenalkan cara-cara membuat Laksa Asam Utara.

1kg ikan kembong(di cuci dan direbus dengan 2 1/2 liter air)
sengenggam cili kering.(boleh dilebihkan)
4 ulas bawang merah
1/2 inci belacan
1-2 batang serai(ketuk)
1-2 bunga kantan(belah 2)
8-10 asam keping
sejemput asam jawa diperah dengan semangkuk kecil air
1 sudu besar gula perang
garam (saya guna 2 sudu besar depend on type of your salt)
secekak daun kesum

1 paket laksa beras Cap Eka(rebus selama 50min)
1 biji timun (hiris bulat kemudian memanjang)
cili merah/cili hijau (hiris)
lettuce (hiris)
daun pudina(hiris)
bawang besar(hiris bulat)
limau kasturi
Telur yang telah direbus

Setelah ikan direbus,asingkan isi serta tulang dan kepala.Ambil semangkuk air rebusan ikan dan blend bersama isi ikan,tapiskan kedalam periuk rebusan ikan tadi.Kepala ikan serta tulangnya pun di blend dengan air rebusan ikan.Tapiskan ke dalam periuk rebusan.Masukan asam keping.Letakan atas dapur.Masak dengan api yang perlahan atau medium heat.Blend cili kering yang telah direbus dengan belacan dan bawang merah.Tuangkan kedalam periuk rebusan ikan.Masukan bunga kantan,daun kesum dan serai.Masukan juga air asam jawa.Masukan garam dan gula.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...