Thursday, April 15, 2010

Butter Cake


Dah lama tak buat butter kek ni.Maklumlah kek biasa je.Sejak adanya pelbagai jenis kek,kek butter kurang menjadi kesukaan ramai.Kini butter cake dijadikan cupcake yang dihiasi dengan pelbagai icing seperti fondant icing atau butter icing.Jom kita tengok apa yang diperlukan untuk butter kek.

250gm butter
180 gm gula castor
250 gm self raising flour
3 biji telur(large size)
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar susu low fat milk
a pinch of salt



1.Pukul gula dan butter hingga kembang
2.Telur,esen dan susu di pukul sedikit
3.Masukan tepung yang telah diayak dengan garam sedikit demi sedikit kedalam adunan butter dan gula.gaul rata.
4.Masukan telur dan susu yang telah dipukul bersama
5.Kacau rata,kemudian tuangkan kedalam loyang 9" yang disapu butter sekelilingnya,
6.Bakar didalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 1jam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...