Saturday, April 3, 2010
Bubur Nasi dengan Dried Scallop
Ma..can you cook rice porridge with scallop?Tiba-tiba je my eldest son memecahkan hening sunyi dimeja makan malam tadi.Dah lama tak masak bubur nasi ni...Pulang dari jamuan makan malam bersama keluarga lebih kurang jam 11 malam,saya bingkas ke dapur mencuci beras dan meletakkanya kedalam slow cooker.Bubur nasi ni menu yang paling senang nak di masak.Ada berbagai-bagai cara dan jenis bubur nasi.Di kalangan orang Melayu bubur Lambuk atau bubur Asyura merupakan salah satu juadah berbuka puasa di bulan Ramadhan. Apa yang bakal saya masak hari ini amat sinonim dengan masyarakat kaum Cina.Kaum Cina menikmati bubur nasi ini sebagai Sarapan Pagi dan ada segelintirnya menikmatinya di waktu tengahari dan malam.
Jom ke dapur untuk menitip bahan-bahan yang terdapat dalam bubur nasi saya.Resepi ini seperti biasa telah saya olahkan mengikut kesukaan keluarga.
1-2 Cawan beras wangi (saya guna beras Cap Mutiara Naga)
6-7 keping ayam yang di potong selebar 2-3inci
1 inci halia (grated guna kan alat penyagat)
1 inci hali (di potong nipis dan memanjang)untuk hiasan, optional
1/2 inci halia (slice to 2-3 slices)
1/2 cawan dried scallop(beli kt kedai ubat China..ada yg frm Japan semahal rm80 per/kg,beli yg biasa pun boleh..beli sikit aje,,sebb org melayu tidak byk mengunakannya,boleh disimpan lama sekiranya di simpan dlm fridge)
light soya sauce,garam
daun bawang(spring onion)
ladau putih/sulah
Masukan beras,scallop dan air lebih kurang 700-1000ml kedalam periuk slow cooker.Gunakan paras slow heat..biarkan ia masak hingga esok pagi.Pada keesokan paginya lebih kurang pukul 5.30 pagi,masukan halia yang telah di sagat halus.Kemudian rebus ayam beserta halia yg di hiris dlm 2-3 keping,1cawan air dan 1 sudu kecil light soya sauce dan sedikit garam.Setelah ayam empuk dan air rebusan pekat tapiskan ia ke dalam periuk slow cooker.Carik-carikan isi ayam yang telah direbus.Tambahkan sedikit garam .Hidangkan porridge ni dengan hirisan daun bawang,hirisan halia(optional)dan a dash of white pepper.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nie mkn kgemaran ija....klau nk berdiet...
ReplyDelete