2 Kg Udang Galah(dibersihkan)
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 inci Halia
1 sudu besar halba campur untuk ikan/seafood yang dah siap dipaketkan
3-4 sudu yogurt/tairu
1 tangkai daun kari
air
2 biji tomato dibelah 4
4-5 biji bendi
2 packet serbuk rempah udang cap tarbus***( dah lama tk guna rempah ni..masa shopping kat pasar rabu di alor star bebaru ni ternampak banyak dijual disana)
***boleh gantikan dengan rempah ikan cap babas or apa shj yg biasa anda guna
Halia,bawang merah dan putih di hiris nipis-nipis.Tumis dengan sedikit minyak hingga naik bau,masukan halba dan daun kari..Setelah naik bau,masukan rempah udang Tarbus dan sedikit air dlm 1/2 caw.Setelah didih,masukan buah tomato dan bendi.Tuangkan sedikit air agar dan masak hingga tomato dan bendi agak empuk.Kemudian masukan yogurt/tairu.Setelah didih,masukan udang galah.Biarkan ia didih selama 5 minit dan boleh lah diangkat.
No comments:
Post a Comment