Kuah kacang adalah diantara menu yang dimakan dengan nasi impit atau ketupat.Kuah kacang ini juga boleh dimakan dengan satay.
Bahan-bahannya:-
500 gm kacang tanah tumbuk
1 senduk cili boh/cili kisar
5 sudu gula merah
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 btg serai (titik)
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 genggam udang kering
250ml santan (1 kotak kecil santan dlm kotak) atau 1/2 tin susu sejat (evaporated milk)
Udang kering,bawang merah.bawang putih dan halia di blend,kemudian tumis dengan sedikit minyak.Masukan serai dan lengkuas yang telah di titik.Masukan cili boh,biarkan ia didih seketika,Masukan air asam jawa serta gula merah dan garam.Setelah agak sebati masukan kacang tanah yang telah ditumbuk..Tambah sedikit air sekiranya terlalu pekat.Masukan santan,perlahankan api dapur dan biar ia masak hingga terbit minyak.
Hidangkan dengan ketupat atau nasi impit..
No comments:
Post a Comment