Wednesday, March 31, 2010

Kuih Apam Tepung Gandum


Balik dari jogging pagi tadi,singgah kat kedai,nak cari panadol cadangnya kerana badan terasa macam nak demam.Entah macamana aku ternampak dried yeast.Terbenak di onak otak ku untuk mencuba membuat kuih apam yang telah sekian lama tidak pernah ku buat.Seingat aku apam yang selalu kubuat dahulu menggunakan yeast frozen namun hari ini aku nak cuba menggunakan dried yeast.

1/2 kilo tepung gandum(tu aje yang ku jumpa kat lemari dapur)
1 cawan gula (aku guna 1/2 cawan aje)
1 paket dried yeast dilarutkan dengan 1/2 cawan air.
500ml air

Bancuh kesemua bahan didalam bekas.Kacau rata,kemudian tuangkan kedalam loyang yang terlebih dahulu di sapu dengan sedikit minyak masak.Tuangkan adunan kedalam acuan.Biarkan ia naik kembang for atleast 1 jam.Setelah naik kembang setaman..masukan kedalam periuk pengukus.Kukus for 30-40 minutes.

Bila dah sejuk,potong dan gaulkan dengan kelapa parut yang diparut putih dan digaulkan dengan sedikit garam.

Hidangkan dengan kopi panas..Agh..enaknya.

3 comments:

  1. hmmm terliurlah nak cuba jugak :)... by the way nak tumpang tanya -- ada resepi cakoi, saya pernah cuba tapi tak jadi. :(

    ReplyDelete
  2. 20 years ago when I make this apam,I used fresh yteast yg dijual frozen..I prefer the taste with fresh yeast.U may use around 20g of fresh yeast.Digalakan mengguna air suam ketika melarutkan yeast..biarkan for about 5 minutes.to have a good result add in 1 tsp of sugar..
    To Nini...pernah try buat cakoi masa tu ada jual tepung khas untuk cakoi but now infact long ago dh tak jual this kind of flour..Will try my best and will put up in my blog

    ReplyDelete
  3. hello elly... i buat selalu tak jadi...mesti ada yg tak kena kan..
    bila nak htr kat i?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...