Tuesday, March 30, 2010
Tempe dan So hun masak lemak putih
1 paket so hun dan fucuk(koyak2kan fucuk dan rendamkan didalam air)
1 keping tempe (dibungkus dalam plastik)
3 keping tauhu
3 ulas bawang merah
1 helai daun kunyit
1 biji terung bulat
3 biji kentang
sedikit udang kering atau sotong kering(rendam terlebih dahulu)
1 biji kelapa tambah 700ml air (blend dgn blender dan diperah santannya)
Garam
Kentang yang dibelah 4 atau 6 direbus hingga empuk.Toskan airnya.Didalam periuk.masukan kentang rebus,terung yg juga direbus sedikit,udang kering,bawang merah yang di hiris,daun kunyit yang di siat2kan seta tempe dan tauhu.Tuangkan santan yang telah diperah.Jerangkan diatas api yang sederhana.Masukan sedikit garam,jangan terlalu banyak kerana udang kering/sotong kering berkemungkinan masin.Kacau agar tidak berkepala.Setelah tempe agak empuk masukan so hun dan fucuk.Kacau biar ia sebati.Hidangkan dengan nasi.
Pada kunjungan ke rumah Mak Teh di Parit Jawa,Muar,Johor iaitu pada Hari Raya Haji tahun lepas,kami telah disajikan ketupat dengan hidangan sayur ini..Mak Teh sekeluarga menamakan hidangan ini Sayur Lodeh.Aku dan keluarga pada mulanya amat terkejut kerana Sayur Lodeh selalunya bewarna kuning kerana penggunaan kunyit dan sebagainya.Pada kami sekeluarga hidangan ini sepatutnya So hun dan Tempe masak lemak putih yang dihidangkan dengan nasi panas dan sambal ikan bilis ..Apa-apa pun kami telah mempelajari sesuatu yang baru.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment