Tiap kali Hari Raya,rendang ayam atau daging tak dilupakan,sudah menjadi menu utama pada Hari Raya pertama.Setiap rumah pasti menghidangkan rendang ayam juga,yang pasti rasa setiap rumah agak berbeza-beza,ni lah yang dikatakan 'air tangan'..betul ke? agak nya lah kan..mana taknya resepi nya sama tapi rasa berlainan.malah rendang aku pun rasa berbeza dengan rendang yang dimasak oleh emak atau oleh ibu mertua ku padahal resepinya sama atau lebih kurang aje.
Jom kita intai apa yang ada kat dapur ku kali ini.
4 ekor ayam pencen(tua)potong 8
25 ulas bawang merah
15 ulas bawang putih
4 inci halia
4 inci lengkuas
6 batang serai
40-50 cili kering ,disini aku guna cili yang kurang pedas,boleh didapati di kedai runcit di pasar,kalau suka yang lebih pedas pun ada(direbus,diblend)
4 ulas kunyit hidup sebesar ibu jari
1 kilo santan pekat
6 sudu besar kerisik(beli je yg dah siap)
6 keping asam keping
garam(sea salt,dlm 2 1/2 sudu besar)
gula putih dalam 3 sudu besar
2 helai daun kunyit(koyak dan simpulkan)
****kalau menggunakan sea salt or himalayan salt,ajinomoto atau serbuk perasa/kiub ayam tak payah lagi digunakan kerana garam jenis ini dengan tersendirinya dapat menyedapkan masakan anda...cubalah!!anyway good for your health.harga memang mahal dalam $4 untuk paket kecil dari garam biasa yang hanya 80sen tapi worth the value!!!
Macam biasa,bawang merah,putih,halia,serai,kunyit dan lengkuas di blend halus,sebelum itu serai,halia,kunyit serta lengkuas harus lah dihiris agar senang proses memblend.Masukan kedalam kuali besar diikuti ayam yang telah diperap dengan air asam jawa/tpg gandum untuk membuang bau hanyir ayam(basuh selepas diperap utk 1-2 jam).Masukan cili yang telah diblend,kerisik,asam keping dan santan.Masak dengan api yang agak perlahan agar kelapa tak berkepala.masukan garam gula serta daun kunyit.Biarkan ia reneh untuk selama 4-5 jam atau sampai minyak pecah dan ayam agak lembut.
Enak dimakan bersama ketupat,nasi impit atau lemang.
No comments:
Post a Comment