Sunday, January 17, 2010

AYAM MASAK SAMBAL CILI


1 ekor ayam (dilumurkan dengan kunyit dan garam)
20-25 keping cili kering.
2 inci belacan
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
1 labu bawang besar di hiris bulat
segenggam asam jawa dicampurkan dengan 1 cawan air
1 batang serai (dititik)
2 helai daun kari
3 sudu gula
garam

Goreng ayam sehingga separuh garinG,pastikan bahagian dalam ayam juga masak.Cili kering hendaklah direbus dengan air panas terlebih.Terpulang pada anda.Saya selalu mengamal cara ini agar tidak sakit perut.Cili kering dikisar halus bersama bawang merah dan belacan.
Tumis cili yang telah dikisar ini hingga sedikit kering dan pecah minyak.Masukkan 3 sudu gula atau lebih.Tuangkan perahan air asam jawa.Biarkan ia mendidih seketika.Setelah mendidih masukan serai yang telah dititik,daun kari.Gaulkan dan masukan sedikit garam.Masukan Ayam yang telah digoreng tadi.Gaul hingga kuahnya sedikit pekat.Taburkan bawang besar yang telah di hiris bulat.Angkat dan hidangkan.

1 comment:

  1. Menjadi kegemaran anak-anak saya terutama yang sulung,sampai tak cukup nasi dibuatnya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...