Sunday, January 17, 2010

AYAM MASAK KURMA


1 ekor ayam dipotong 12
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 labu bawang besar(belah 4)
2 batang cili merah/hijau(belah 2)
1/2 tin susu sejat evaporated atau 200ml santan
2 helai daun pandan
2 keping asam keping
3 biji kentang (belah 2)
Kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga
3-4 sudu besar rempah kurma Cap Adabi

Halia,bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.Tumis bahan yang telah ditumbuk beserta kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.Setelah naik bau,jangan terlalu garing,masukan rempah kurma beserta sedikit air.Masukan daun pandan yang telah dikoyakkan dan disimpul.Masukan serai yang telah dititik.Tambah sedikit air(dalam anggaran 500ml).Masukan kentang.Didihkan sehingga kentang empuk.Setelah itu,masukan ayam.Biarkan ia mendidih selama 10 minit.Masukan asam keping,bawang besar,cili merah/hijau dan susu sejat atau santan.Kacau supaya santan tak berkepala.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...