Thursday, June 16, 2011

MEE UDANG

Tetiba teringat pulak menu yang dihidangkan oleh seorang kawan ketika bertandang kerumahnya beberapa tahun lalu..untuk mengambil hati tuan rumah,aku pun menanya la resepi cara penyediaan mee udang ni..hmm nampak gayanya,tuan rumah tidak sudi berkongsi rahsia masakannya.alahai tak ambik hati pun,kalau dia tak nak bagi,bagiku yg dah biasa merekacipta semula resepi setelah merasa juadah2 yang dihidang atau dibeli..alhamdulillah begitulah cara aku mengolah resipi kalau payah nak mintak kat tuan punya resepi..bukan nak cakap besar tp mmg dah begitu sejak dari dulu lagi.Rasanya memasak tak lah susah mana,cuma anda perlu kreatif dan cuba dan tetap mencuba sampai jaya..jangan serik dengan hidangan yang dicuba tak menjadi...eh! dah la..jom g intai bahan2 yg diperlukan..

UDANG HIDUP
TULANG DAGING LEMBU
SEDIKIT CILI BLEND
BAWANG PUTIH YANG DITUMBUK/BLEN HALUS.
SEDKIT AIR BERGANTUNG PADA BYK QUANTITI TULANG DAGING./KEPERLUAN ANDA
LADA HITAM TUMBUK

Mula mula rebus tulang daging.Kepala dan ekor udang direbus,tapis,kalau utk menyedapkan lagi boleh blen dan tapis rebusan kulit2 udang tadi..kemudian satukan rebsan udang dan tulang ke dalam sebuah periuk.

Sementara itu,tumis cili boh/blen dengan bawang putih yang telah di tumbuk.Tumis hingga naik minyak.,masukan sedikit garam,setelah minyak naik,asingkan sedikit sebagai cili cicah..selebihnya dimasukan udang yang telah dibersihkan..masak hingga sebati dengan ramuan cili,tuangkan ke dalam rebusan daging dan udang.Masukan sedikit lada hitam yg telah ditumbuk.Didihkan seketika.

Tuangkan kuah ke atas hidangan,mee/bihun,sayur kangkung,taugeh,telur rebus..jika suka boleh tambahkan hirisan fish ball/cake yang direbus/celur terlebih dahulu,hirisan daun bawang dan bawang goreng..Tulang daging boleh dihidangkan tetapi kebykannya di gerai2 mereka merahsiakan tulang daging krn itu la rahsia menyedapkan kuah mee udang ni.

Selamat mencuba ye!!

4 comments:

  1. hi DE:
    if u dont mind perhaps i can share a bit idea for making this 'mee hokkien':)
    my mum did almost the same step..just she stir fried till dry the prawn head ( smashed with lesung / blend ) to make it more aromatic..then add in water boil it..then tapis the head..then mix into the rebusan tulang..
    can add a little bit of gula batu..just a bit..the sweetness of this gula is different the other gula..
    before serving can add a bit of bawang goreng...
    oouch.....my saliva started leaking out from my mouth...

    ReplyDelete
  2. Tq sylvia...i shall try ur way...tq for sharing

    ReplyDelete
  3. halalkan resepi ye DE...and Sylvia too nak try ni... mmg suka sgt mee udang :)

    ReplyDelete
  4. TQ DE...insyaallah akan dicuba 1 hari nanti..saya mmg gemar makan mee udang di food court Kompleks Kerajaan Jln Duta, jika ke situ..Zai Manik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...