Monday, April 5, 2010

Bihun Goreng Mak


Masa kecik-kecik dulu,mak selalu masakkan bihun goreng ni.Tak kira untuk sarapan pagi atau juadah minum petang,maklumlah anak-anak ramai ,tak cukup kalau nak dibeli kat kedai.Stok bihun dan udang kering sentiasa ada disimpan di lemari dapur jadi bila-bila masa sahaja boleh di masak.Aku masih ingat lagi mak selalu menggunakan bihun cap Bintang..sekarang pun masih ada terjual tetapi persaingannya telah banyak.Terdapat berbagai-bagai brand bihun sperti mutiara naga yang agak susah didapati sekarang,ah..paling tidak pun Tesco pun ada mengeluarkan bihun yang boleh dikatakan good quality with harga yang berbaloi...Yang penting tekstur bihun mesti lembut dan tak mudah rapuh/patah.

Hari ini saya ingin berkongsi membuat juadah ini.Saya pasti anda pun ada membuat bihun seperti ini.Cara memasak bihun goreng ada berbagai cara dan isi ramuan yang berbeza-beza.Untuk membuat bihun ini anda perlukan

1 paket bihun(saya gunakan Cap Tesco,rendam dengan air paip selama lebih kurang 30minit ke 1 jam,toskan dan basuh)
1-2 sudu cili boh(yg telah di blend dengan bawang merah dan belacan)
1 genggam udang kering(rendam kemudian di blend)
sedikit garam
5 ulas bawang putih (tumbuk kasar)

Dengan menggunakan sedikit minyak,tumis bawang putih hingga kekuningan.Masukan cili boh dan udang kering.Masukan sedikit garam..ingat udang kering might be salty so berpada2apabila menggunakan garam.Disini saya menggunakan 1/2 sudu kecil sahaja.Masukan 3/4-1 cawan air.Biarkan ia didih seketika,kemudian masukan bihun.Air digunakan untuk melembutkan tekstur bihun.Gaul rata bihun.Setelah bihun dan bahan tumisan rata boleh lah diangkat.Hidangkan dengan hirisan cili merah,daun bawang dan hirisan telur dadar.
Untuk membuat telur dadar
2 biji telur ayam dipukul sedikit dengan secubit garam.Tuangkan sedikit minyak kedalam kuali leper.Masukan telur.Terbalikkan telur itu.Angkat dan gulungkan telur dadar ini.Hiris nipis-nipis dan taburkan keatas bihun.Sedap juga kalau di hidangkan dengan sos cili atau sos tomato..Saya lebih sukakan bihun tanpa sebarang sos.

Sunday, April 4, 2010

Coconut Candy Mak Ani


Sedang aku leka mengacau adunan ini di kuali,my eldest son bertanya..kuih apa ni Mama?I said..Coconut Candy!Hmm...never heard,seen or eaten that before,he said..Ada,normally you can easily find it at Indian Restaurant like Thurkah in Melawati but I personally don't admire the taste of it as Indian adds some kind of spices.To me, Candy should be in its original flavour.So happened my youngest sister who has moved to Kinarut,Sabah is craving to have it.I took a day to recall the lovely moment being with my Aunt, Mak Ani.She is married to my mom's brother whom we called'" Mammi".Mak Ani is from Malacca and she enjoyed cooking and love to share her secrets with me..wah!lucky me.20 over years ago she taught me how to prepare these lovely delicacies.Since my siblings love it so much I wouldn't mine doing it almost every week.And now after 20yrs my youngest sister,Kino and Edah miss this Candy.They sent an sms and email asking me how to make the Candy.

To my dearest sister,Kino and Edah(Cik Yang) and to anyone who is passing by my blog..do feel free to browse my lovely Coconut Candy recipe.Come, lets join me in the kitchen.

Grated coconut from 1 Coconut
1 tin of condensed milk(susu pekat)
3/4 or 1 cup of fine granulated sugar
a pinch of salt
some coloring
1 tsp butter or margarine

In a non stick pan,without any oil,put in the coconut.At slow heat stir fry the coconut till a litle dry.Use the slowest heat possible as the coconut might burn and turn into kerisik..we don't want that.Quickly put in the margarine,salt,sugar and condensed milk and not to forget the coloring..here I'm using green and red.Mostly it comes in green or red.Keep stiring till the candy turn dry but not too dry or doesn't stick to the pan/pot.Grease some oil into a container at measurement of 6 x 6 or 7 x 7.Compress the Candy with ladle.Cut once cold.

***If you do not want it too sweet, you may reduce the sugar to 1/2 cup and 1/2 cup of condensed milk.I've tried it.

Lempeng Sagu


600gm sagu kecil
1 biji kelapa parut
sedikit garam

Gaul rata kesemua bahan.Panaskan kuali,kemudian lenserkan kuali dengan sedikit minyak masak.Tuangkan 1 cawan adunan sagu tadi kedalam kuali.Rata dan leperkan.Biarkan ia masak hingga garing atau hingga sagu garing.Buatkan begitu pada kedua dua belah lempeng.

Saturday, April 3, 2010

Bubur Nasi dengan Dried Scallop


Ma..can you cook rice porridge with scallop?Tiba-tiba je my eldest son memecahkan hening sunyi dimeja makan malam tadi.Dah lama tak masak bubur nasi ni...Pulang dari jamuan makan malam bersama keluarga lebih kurang jam 11 malam,saya bingkas ke dapur mencuci beras dan meletakkanya kedalam slow cooker.Bubur nasi ni menu yang paling senang nak di masak.Ada berbagai-bagai cara dan jenis bubur nasi.Di kalangan orang Melayu bubur Lambuk atau bubur Asyura merupakan salah satu juadah berbuka puasa di bulan Ramadhan. Apa yang bakal saya masak hari ini amat sinonim dengan masyarakat kaum Cina.Kaum Cina menikmati bubur nasi ini sebagai Sarapan Pagi dan ada segelintirnya menikmatinya di waktu tengahari dan malam.
Jom ke dapur untuk menitip bahan-bahan yang terdapat dalam bubur nasi saya.Resepi ini seperti biasa telah saya olahkan mengikut kesukaan keluarga.

1-2 Cawan beras wangi (saya guna beras Cap Mutiara Naga)
6-7 keping ayam yang di potong selebar 2-3inci
1 inci halia (grated guna kan alat penyagat)
1 inci hali (di potong nipis dan memanjang)untuk hiasan, optional
1/2 inci halia (slice to 2-3 slices)
1/2 cawan dried scallop(beli kt kedai ubat China..ada yg frm Japan semahal rm80 per/kg,beli yg biasa pun boleh..beli sikit aje,,sebb org melayu tidak byk mengunakannya,boleh disimpan lama sekiranya di simpan dlm fridge)
light soya sauce,garam
daun bawang(spring onion)
ladau putih/sulah

Masukan beras,scallop dan air lebih kurang 700-1000ml kedalam periuk slow cooker.Gunakan paras slow heat..biarkan ia masak hingga esok pagi.Pada keesokan paginya lebih kurang pukul 5.30 pagi,masukan halia yang telah di sagat halus.Kemudian rebus ayam beserta halia yg di hiris dlm 2-3 keping,1cawan air dan 1 sudu kecil light soya sauce dan sedikit garam.Setelah ayam empuk dan air rebusan pekat tapiskan ia ke dalam periuk slow cooker.Carik-carikan isi ayam yang telah direbus.Tambahkan sedikit garam .Hidangkan porridge ni dengan hirisan daun bawang,hirisan halia(optional)dan a dash of white pepper.

Thursday, April 1, 2010

Lempeng Tepung Gandum


Lempeng bukanlah juadah yang susah untuk dimasak.Ada bermacam jenis lempeng seperti lempeng kelapa,lempeng pisang,lempeng sagu dan lempeng tepung gandum.Anak-anak zaman sekarang lebih terdedah kepada "crepe" atau pancake. Zaman kita kecil-kecil dulu lempeng dah memadai.Sudah agak lama kami tidak menjamah juadah ini,sehinggakan anak saya yang berusia 9 tahun tidak pandai menjamah juadah ini...apabila dikatakan pancake baru dia ingin mencubanya..tetapi katanya pancake ini tak seperti pancake yang selalu dia makan iaitu gebu.Lantas kakak dan abangnya menamakan ini pancake orang melayu.Mereka mengajarnya menjamu lempeng ini dengan mencicah gula dan sambal sardin..Terkulat-kulat dan terpinga-pinga si adik kecil melihat telatah abang-abang dan kakaknya.Aku ketawa melihat telatah mereka.

Disini saya ingin berkongsi dengan anda sekalian yang lalu di blog saya bagaimana cara untuk membuat lempeng ini.Selalunya saya tak pernah menyukat bahan-bahan membuat lempeng ini.Sebenarnya saya pun hampir-hampir lupa..jadi untuk tidak melupai juadah ini saya kongsikan dengan anda juga.

Bahan-bahannya:-
2cawan tepung gandum
2 cawan air
1 sudu teh garam
kalau tak suka lempeng kenyal tambahkan sebiji telor yg dipukul sedikit..hasilnya lempeng akan jadi lembut dan manis..Anak-anak dan suami prefer yg tak ditambah ngan telor..depa kata kalau makan ngan bubur/pengat durian maybe kene gaya..but not with spicy gravy.Itu terpulanglah pada citarasa masing2..pada saya dua2 pun ok.Anyway back to the batter.Campurkan kesemua bahan..kacau sampai tepung tak bergentel or senang blend aje..Sapukan setitis 2 miyak pada flat kuali then tuangkan sesenduk adunan batter..angkat kuali dan lerengkan supaya batter sama rata.Balikkan apabila brown spot timbul kat lempeng..buatkan pada bahagian top pulak.for next 2nd and 3rd lempeng tak payah tambah minyak,just pour in the batter.Pada lempeng yang ke4 minyak diperlukan lagi dan seterusnya..kalau mengikut sukatan ini anda boleh dapat 5-6 keping ...Enjoy your lempeng with some chicken or beef curry gravy or sambal sardin but my daughter just like to cicah it with some sugar.eee sedapnye!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...