Wednesday, February 2, 2011

Udang Galah masak Kari

Sudah agak lama tak masak udang galah,selalunya masak lemak cilipadi or sambal tumis menjadi resepi wajib bagi udang galah but kali ini boss order masak kari..ok ,ape ape je la..Hmm..udang galah ni dibawa balik oleh my daughter yang telah pergi bercuti di Sabah,melawat adik bongsu ku yang tinggal di Kota Kinabalu.Menurut my daughter,udang ni hanya $20 sekilo and besar2 pulak tu..Okay jom kita lihat cara bagaimana untuk memasak udang harini.

2 Kg Udang Galah(dibersihkan)
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 inci Halia
1 sudu besar halba campur untuk ikan/seafood yang dah siap dipaketkan
3-4 sudu yogurt/tairu
1 tangkai daun kari
air
2 biji tomato dibelah 4
4-5 biji bendi
2 packet serbuk rempah udang cap tarbus***( dah lama tk guna rempah ni..masa shopping kat pasar rabu di alor star bebaru ni ternampak banyak dijual disana)
***boleh gantikan dengan rempah ikan cap babas or apa shj yg biasa anda guna

Halia,bawang merah dan putih di hiris nipis-nipis.Tumis dengan sedikit minyak hingga naik bau,masukan halba dan daun kari..Setelah naik bau,masukan rempah udang Tarbus dan sedikit air dlm 1/2 caw.Setelah didih,masukan buah tomato dan bendi.Tuangkan sedikit air agar dan masak hingga tomato dan bendi agak empuk.Kemudian masukan yogurt/tairu.Setelah didih,masukan udang galah.Biarkan ia didih selama 5 minit dan boleh lah diangkat.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...