Friday, September 24, 2010

Serunding Kelapa


Ini adalah pertama kali aku membuat serunding kelapa untuk disuaipadankan dengan kuah lontong/sayur lodeh.Selalunya bila aku nampak serunding ni ketika membeli sarapan.aku tak minat langsung nak tahu atau mencubanya.Namun selepas menziarah rumah salah seorang jiranku 'nenek glamer' aku terpikat dengan serunding kelapanya,tapi serundingnya berwarna putih,mungkin dia tidak menggunakan cili sebaliknya biji ketumbar dan jntan manis aje agak nya la..nak tanya resepi,segan lah,maklumlah bukan semua orang suka berkongsi resepi...alah tak leh bawa ke mati pun.hanya kain kapan dan amalan je yg dibawa nanti...ah!perkara kecil je tu..Setelah aku fikirkan seharian,hari ini aku dapat juga membuat serunding ini,hmm tak tau la samada sesedap resepi orang lain yg dah pernah membuatnya.
Jom kita belek-belek resepi aku ni.

Bahan-bahannya:-

1 biji kelapa parut (minta parut putih)
2-3 sudu cili boh
1 genggam lebih udang kering
1/2 in halia
1 hiris lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 helai daun limau purut hiris(jika suka)
secubit asam jawa yg ditambah 1/2 caw air

Udang kering,bawang putih,halia,bawang merah ,dan lengkuas di blend.Kemudian ditumis dengan sedikit minyak,masukan cili boh,serbuk ketumbar dan jintan manis.Masukan air asam jawa serta garam.Masukan juga air asam jawa.Kacau hingga kelapa agak kering.Taburkan hirisan daun limau purut jika suka..gaul rata dan angkat.

Serunding kelapa ini boleh dihidangkan dengan ketupat/nasi impit.
Kebanyakannya serunding dihidang bersama kuah sayur lodeh.
Serunding ini boleh juga dihidangkan dengan sambal tumis udang dan ketupat.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...