Friday, September 24, 2010

Sayur Lodeh dengan nasi impit/Lontong


Menu yang mesti ada pada tiap kali sambutan Shawal.Namun ia boleh didapati di gerai-gerai yang menjual sarapan pagi.

Bahan-bahannya:-

2 keping fucuk (dikoyak2 kan dan direndam kedalam air)
2 ikat suhun(juga direndam dalam air)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 batang serai (titik)
1 mangkuk kecil udang kering
300 gm babat(optional)selalunya dah siap direbus bila dibeli kat pasar,potong kecil
cili padi (tepulang berapa kepedasan yg anda suka)
kacang panjang
tauhu keras
tempe
petai
terung
carrot
kobis

Tumbuk atau blend cili padi,bawang merah,bawang putih dan udang kering,letakan kedalam periuk.Masukan semua sayur-sayur yang telah dipotong dan dicuci..Masukan santan 1 biji atau 2 kotak kecil santan kotak..Masukan serai dan asam keping.Biarkan didih dengan api yg perlahan.Setelah sayur agak empuk masukan suhun dan fucuk.Letakan sedikit garam dan gula.

Hidangkan dengan nasi impit/ketupat/lontong(nasi impit yg dibuat dengan daun pisang).
Juga boleh dihidangkan dengan serunding kelapa seperti di dalam gambar.

2 comments:

  1. Datin :
    This is a must during hari raya. if i balik beraya MIL, harus i masak coz they didnt cook this dishes during raya. neeway, my family prefer makan dgn sambal tumis rather dgn kuah kacang.

    ReplyDelete
  2. Azie.....havent tried with sambal tumis..next time my try your family's favourite...sambal tumis udang ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...