Saturday, September 4, 2010

Potato and Dill




Pertama kali aku diperkenalkan menu ini ketika lawatan ku ke rumah kawan ku Kristen dan Charlotte di Sweeden pada Jun 2009.Ketika itu baru masuk musim panas.Menunya memang mudah tapi tak pernah terfikir untuk membuatnya.Potato(kentang) yang digunakan bukan seperti yang biasa didapati di negara kita,ia ada yang bersaiz kecil ,kulitnya agak licin, bewarna kuning atau brown .

Apa yang anda perlu lakukan,basuh tanpa membuang kulit potato ini kemudian rebus hingga ia empuk.Tambahkan sedikit garam,disini saya menggunakan sea salt/rock salt.
Setelah empuk,saringkan air nya.Letakkan kedalam mangkuk penghidang.Taburkan daun herba dill yang telah dipotong kasar.Tutup dengan plastic microwave sementara menunggu hidangan yang lain siap.Ia boleh dihidangkan bersama salmon grill ,beef steak atau chicken roast.
Anak-anak saya amat menyukai menu.

Cuba lah!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...