Thursday, June 24, 2010

Sayur Leek,Tauhu dan Oyster King MushroomSayur leek yang dikategorikan dalam keluarga bawang putih,mempunyai banyak khasiatnya,antaranya....melindungi anda dari kanser prostate,kanser rahim dan kolon.Bahkan ia juga membantu menurunkan paras darah tinggi dan menaikkan taraf kolestrol yang baik.Daun hijau pada leek bersifat antioksidan.

Oyster mushroom juga memainkan peranan pengoxidan dan tinggi serat fiber..Ia juga melindungi anda dari kanser.

Tauhu juga memainkan peranan dalam melindungi anda dari kanser terutama breast kanser.Mengurangkan kesan simtom menopos dan osteoperosis

Hari ini saya ingin berkongsi resepi gabungan ketiga2 bahan didalam menu sayur saya hari ini.

2 batang leeks(terdapat 2 jens leek-australian leek dan chinese leek...disini saya menggunakan chinese leeks)(di potong selebar 3 inci dan dihiris panjang)
1 paket king oyster mushroom
tauhu keras (dipotong 4 dan hiris setebal 1/2 in)
3 ulas bawang putih(dihiris)
1 ulas bawang besar(dihiris bulat)

Tauhu digoreng dengan api yang perlahan,serta minyak yang sedikit(not deep fry style) agar tidak terlalu garing .Masukan bawang putih dan bawang besar.Kemudian masukan oyster king mushroom.Biarkan ia didih seketika dan masukkan daun leek dan garam.Angkat setelah daun leek agak lembut..

2 comments:

  1. baru tahu cmne nk msk sayur tu.. selama ni cuma tgk je kt JJ tp x penah beli sbb x tahu cmne nk msk. mmg nampak menarik dan sedap resepi sis tu :) kena cuba ni.....

    ReplyDelete
  2. Mas,cuba jangan tak cuba...akk masak menu ni almost everyweek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...