Saturday, March 5, 2011

Kek Lobak Merah dengan Krim Lemon

240 gm tepung naik sendiri
180 gm gula kastor
240 gm lobak merah (parut)
60 gm raisin (potong kiub)
60 gm nenas dlm tin (potong kiub)
60gm walnut (potong kiub/kecil dan dipanggang selama 10minit dlm ketuhar 180 darjah C
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu soda bikabonat
1/4 sudu serbuk buah pala
1/4 sudu serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh esen vanila
secubit garam
180ml minyak zaitun/sunflower oil/canola oil
3 biji telur(saiz L)

1. Pukul telur hingga kembang
2.Ayak tepung,garam,serbuk buah pala dan kulit kayu manis,baking powder,soda bikabonat dan gula
3.Masukan tepung yg telah diayak kedalam adunan telur.Kacau rata dengan spatula.
4.Masukan minyak zaitun.kacau rata.
5.Masukan lobak merah,walnut ,kismis,dan nenas..gaul rata.
6.Tuangkan adunan kedalam tin pembakar bulat 9in x 3in yang telah digris minyak disekililing tin
7.Bakar dalam oven selama 50 minit dalam kepanasan 180 darjah C

Kek perlu disejukan sebelum meletakan icing cream frosting.

Bahan untuk cream frosting
230gm cream cheese
60gm butter(room temperature)
60gm gula icing (di ayak terlebih dahulu untuk mengelakan gula bergentel)
1/2 sudu teh perisa limau(lemon flavour) star brand

Pukul cream cheese dan butter dalam mixer dengan perlahan hingga sebati.
Masukan gula icing dan gaul dengan spatula hingga rata
Tuangkan perisa limau dan gaul rata icing .


Tuangkan icing ini keatas kek yang telah sejuk..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...