Tuesday, November 9, 2010

Craft made From Fabric Remnant


Dah lama tak mengemas bilik jahitku yg comel ni.Aduhai berselerak sakan dengan kain-kain lebihan menjahit baju-baju untuk hari raya baru-baru ni.Hmmm bekas-bekas manik pun dah berterabur,mana taknya,tahun ini banyak pula tempahan manik yang datang dari pelanggan-pelanggan baru selain dari pelanggan tetap ku,sampai bajuku dan anak perempuan ku disiapkan pada malam raya...ermmm perkara lumrah tu.

Dalam aku mengemas kain-kain lebihan ni,tetiba datang idea untuk membuat kraf kitar semula (recyle).Hmm 'tempat letak jarum'(pin cushion)......... itulah yg bermain difikiran ku..senang dan berbagai2 bentuk boleh dibuat.

Ramai yang pasti memerlukan pin cushion ni,tak kira la samada yang menjahit manik atau penjahit baju bahkan sesapa sahaja walaupun untuk menjahit butang tercabut atau kain/seluar yang tertetas...hmm....even si kaum lelaki pun mungkin memerlukan ini ketika membuka packing baju kemeja yg baru dibeli dimana terdapat banyak jarum-jarum peniti didalam lipatan baju.
Antara bentuk pin cushion yg dapat kuhasilkan kali ini adalah yg berbentuk bunga dan sebuah kotak.Pin Cushion yang berwarna merah didalam gambar diatas , ia dibuat untuk anak-anak muridku yang telah menghadiri kelas Sulaman Manik dan Labuci ku baru=baru ini...comel dan simple sangat maklumlah dibuat sehari sebelum kelas,,,agak kelam kabut...grab apa-apa yg ada dan buat apa yang termampu sahaja masa tu.....

Aku berhasrat memberinya sebagai buahtangan kepada sesiapa yang berminat..so Rebutlah sementara stok masih ada....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...