Thursday, August 12, 2010

Bubur Lambuk



Bubur Lambuk amat sinonim dengan bulan Ramadhan.Setiap kali di bulan Ramadhan pasti bubur lambuk menjadi hidangan utama.Malah masjid-masjid turut menyediakan juadah ini dengan jumlah yang banyak.Antara masjid yang terkenal dengan bubur lambuk adalah Masjid Kampung Baru,sehingga hari ini saya masih belum berkesempatan menikmatinya.

Bubur lambuk juga dikenali sebagai Kanji bagi yang tinggal di belah Utara Malaysia.Cara membuat bubur Lambuk ini agak sama,cuma ramuannya mungkin ada sedikit berbeza mengikut citarasa kebiasaan seseorang itu.

Bagi keluarga saya resepi ini yang sentiasa menjadi pilihan kami.

Bahan-bahannya

2 cawan beras wangi cap Mutiara Naga
300 gm daging di potong kecil/dadu
1 inci halia dititik
segengam udang kering
1 sudu besar lada hitam
daun sop
bawang goreng
2 biji kentang dipotong dadu
1 btg carrot dipotong dadu
Santan

Rebus nasi hingga kembang,masukan daging serta halia yang telah dititik/tumbuk.Setelah daging agak empuk masukan carrot dn kentang.Rebus sehingga kentang dan carrot empuk.Tambah air jika diperlukan.Setelah nasi agak kembang dan hancur sedikit masukan udang kering,lada hitam dan garam.Masukan santan dari 1 biji kelapa.Biarkan ia didih dengan api yang perlahan .Taburkan daun sop dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...